Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: sport bh Banner
Geschreven door Yvonne

Koopgids: sport bh

Een sport bh is geen overbodige luxe. Het verhoogt het comfortlevel tijdens het sporten en zorgt voor minder ongemakken. Ben je op zoek naar een eerste sport bh of toe aan een nieuwe? Lees deze pagina eens door en bestel dé sport bh die helemaal aan jouw wensen voldoet!

Snel naar:

 

Waarom een sport bh dragen?

Heel simpel: een sport bh draag je om de borsten te ondersteunen tijdens (intensieve) lichamelijke inspanning zodat je minder last krijgt van pijntjes of ongemakken. Een gewone bh ondersteunt de borsten uiteraard ook, maar bij wat intensievere lichamelijke inspanning is dit in bijna alle gevallen onvoldoende. Het van het dragen van een gewone bh (of geen bh) tijdens het sporten zorgt vrijwel altijd voor pijn/ongemak én je bindweefsel rekt door alle schokken uit. Dit kan vervolgens resulteren in een pijn die ook na het sporten nog aanhoudt. Jammer, want met een goede sport bh voorkom je deze pijn volledig.

Wil jij meer te weten komen over hoe je pijntjes en ongemakken tijdens en/of na het sporten vermindert? Lees dan onze pagina met tips over wat te doen tegen spierpijn eens door.

Een vrouw die een (oud)roze sport bh draagt
Een sport bh draag je om tijdens het sporten geen pijn/ongemak te ervaren aan de borsten. Onmisbaar voor sportplezier dus!
 

Wat is een sport bh?

Een sport bh is, zoals de naam al aangeeft, een bh die er speciaal voor gemaakt is om te dragen tijdens het sporten. Dit type bh zorgt ervoor dat de borsten tijden het sporten minder heen en weer bewegen. Borsten hebben geen spieren en tijdens intensieve inspanning kan het borstweefsel (en de ligamenten) beschadigen als je het niet ondersteunt. Gevolg hiervan: ongemakken of pijn aan de borsten tijdens het sporten. Het dragen van een sport bh zorgt voor aanzienlijk meer comfort, en daarmee ook meer plezier, tijdens het sporten.

Soorten en support

Er bestaan allerlei soorten sport bh’s. Je kunt ze ten eerste al onderverdelen in compression bh’s en encapsulation bh’s. Compression bh’s drukken de borsten tegen de ribbenkast samen, encapsulation bh’s drukken iedere borst apart samen. Bij de laatste van de twee is er dus ook minder sprake van horizontale bewegingen. Dit zijn twee verschillende types waar je uit kunt kiezen. Daarnaast heb je nog verschillende impact-levels waarvoor de bh’s:

Support Waarvoor?
Level 1 support of low support Deze bh’s zijn geschikt voor sporten met een lage intensiteit, zoals: yoga, pilates of wandelen.
Level 2 support of medium support Deze bh’s zijn geschikt voor sporten met een medium intensiteit, zoals: fitness en spinning.
Level 3 support of high support Deze bh’s zijn geschikt voor sporten met een hoge intensiteit, zoals: hardlopen, mountainbiken en hoge intensiteit trainingen.

Daarnaast zijn low support sport bh’s prima tot ongeveer cup B en zijn high support sport bh’s ideaal voor cup D of groter. Dit staat los van de intensiteit van de sport.
 

Hoe vind je de juiste pasvorm?

Een sport bh moet de juiste pasvorm hebben. Heeft hij dat niet, dan ervaar je bijna zeker pijn/ongemak tijdens het sporten. Wij geven je hieronder een paar tips voor het vinden van de juiste pasvorm:

  • Ga voor nauwsluitend, maar niet té strak. Zorg ervoor dat er ongeveer twee vingers tussen de bandjes en je schouders passen.
  • Kreukels/plooien zijn slecht. Dit is namelijk meestal een indicatie dat de sport bh te groot is. Omgekeerd, als je uit de cup loopt, is hij te klein.
  • Kijk uit voor openingen. Kies je een sport bh met beugel, dan moet deze beugel plat tegen de ribbenkast liggen, onder je borstweefsel, en mag niet knellen of ingraven.
  • Pas de bandjes aan. Kies je een sport bh met verstelbare bandjes uit, verstel deze dan ook zodat de bh perfect past. Hef hiervoor je handen boven je hoofd. Als het bandje omhoog komt, is dat meestal een teken dat het te groot is (of dat je de rugsluiting aan moet passen).
  • Beweeg goed met je armen en rug voordat je een sport bh koopt. Als je tijdens dit bewegen al pijn of ongemak ondervindt, ga dan voor een andere sport bh.

 

Waar let je op bij het kopen van een sport bh?

Er zijn verschillende aspecten waar je op kunt letten als je een sport bh aan gaat schaffen. Hieronder gaan we in op de meest belangrijke:

Soort

Er zijn verschillende soorten sport bh’s. Waar je vooral op moet letten als je voor een bepaalde soort gaat is: de ondersteuning. Een sport bh ondersteunt borsten op vier manieren, namelijk met de schouderbandjes, de cups, de band aan de onderkant en met de zijkanten:

  1. Schouderbandjes. Deze kunnen breed of smal zijn. Brede bandjes bieden over het algemeen meer steun. Daarnaast kun je gaan voor een racerback model of twee bandjes. Een racerback model biedt vaak wat meer ondersteuning dan twee bandjes over de schouders.
  2. Cups. Voor een grotere cupmaat is een sport bh met twee voorgevormde cups het meest ideaal (de encapsulation bh’s). Voor kleinere tot gemiddelde cupmaten is een gewone ‘compression’ sport bh ook al voldoende.
  3. Band aan de onderkant. Sommige sport bh’s hebben een duidelijke band aan de onderkant. Dit zorgt voor extra ondersteuning. Vooral voor grotere cupmaten is dit echt een aanrader. Heb je een kleinere/gemiddelde cupmaat? Dan zijn zowel bh’s met band aan de onderkant als zonder band prima.
  4. Zijkanten. Sommige sport bh’s hebben extra support aan de zijkanten.
     

Vrouw draagt blauwe sport bh met racermodel bandjes
Een sport bh met een racerback biedt vaak nét wat meer ondersteuning dan bandjes die gewoon over de schouders lopen.

Support

We zijn er hierboven al even op in gegaan, maar ga je op zoek naar een sport bh dan is de juiste support erg belangrijk. Heb je geen hoge support nodig, dan kan een bh met een lage support simpelweg een comfortabelere optie zijn. Maar wil je de sport bh bijvoorbeeld dragen tijdens het hardlopen? Dan is het ontzettend belangrijk dat de bh voldoende support biedt. De mate van support vind je altijd bij de eigenschappen van de bh terug. Kijk hier dus altijd even naar, zodat de sport bh die je aanschaft zeker de goede hoeveelheid support biedt.

Meer weten over waar je allemaal op kunt letten als je gaat beginnen met hardlopen? Lees dan onze 7 tips om goed voorbereid te gaan hardlopen een door.

Ademend vermogen

Een sport bh draag je tijdens het sporten. En als je sport ga je zweten. Als je dan iets nodig hebt is het kleding, en ook onderkleding, met een goed ademend vermogen. Zo blijft je zweet niet te veel op je lichaam zitten, waardoor je sportsessie een stuk comfortabeler wordt. Het ademend vermogen van kleding hangt voor het grootste gedeelte af van het materiaal dat gebruikt is. Veel sportkleding en sport bh's worden gemaakt van polyester. Dit is een vochtregulerend materiaal dat niet kreukt en duurzaam is. Ideaal voor tijdens het sporten dus! Sportkleding of sport bh's met katoen zijn ontzettend geschikt voor sporten waar je niet zo veel zweet, zoals yoga en krachttraining. Sportkleding of sport bh's waar nylon in is verwerkt erg geschikt voor sporten waarbij je veel gaat zweten, zoals hardlopen of cardiotraining.

Comfort

Comfort hangt voor een groot gedeelte af van de maat en pasvorm. Zorg ervoor dat je de juiste maat aanschaft en dat de bh fijn zit. Twijfel je tussen twee maten ga dan voor de kleinste. Is hij te groot dan biedt hij namelijk onvoldoende ondersteuning. Maar ga ook zeker niet voor een té strakke sport bh. Dan knelt hij mogelijk, wat ook weer heel onprettig is.

Naadloos

Ga gewoon altijd voor een naadloze variant om er zeker van te zijn dat je nergens last kunt krijgen van de naden. Heel logisch misschien, maar zo weet je gewoon zeker dat je niet na een lange sportsessie toch ongemak ervaart. Heb je een sport bh gevonden die niet helemaal naadloos is? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat je nergens de naden voelt zitten. Voel je ze al zitten bij het passen, dan is de kans aanzienlijk dat je hier tijdens een intensieve sportsessie ongemak van gaat ervaren.

Prijs

Er zijn sport bh’s in alle prijsklassen. Je hebt er al eentje voor een paar euro, maar de bedragen kunnen oplopen tot 50 of 60 euro. Het grootste voordeel van een duurdere bh is dat deze in de meeste gevallen langer meegaat. Een sport bh van een paar euro is vaak, bij normaal gebruik, na ongeveer een half jaar of jaar al aan vervanging toe, een bh van 50 euro gaat vaak jarenlang mee.
 

Stappenplan sport bh kopen

Je hebt nu helder inzicht gekregen waar je allemaal op moet letten als je een sport bh gaat kopen. In onderstaand stappenplan zie je alles nog een keer voorbij komen:

Sport bh’s kopen in 6 stappen:

Stap 1. Bepaal een budget. Bedenk voordat je op zoek gaat naar dé perfecte sport bh altijd wat je maximaal uit wilt geven aan de bh. Mocht je niets vinden binnen je budget, dan pas je óf je eisen óf je budget aan.
Stap 2. Bepaal het supportlevel dat je zoekt.
Stap 3. Kies de juiste maat. Let hierbij op een eventuele cupmaat of confectiemaat. Bij twijfel tussen twee maat ga je het beste voor de kleinste maat.
Stap 4. Let op de bandjes. Zijn ze bijvoorbeeld verstelbaar, racermodel, breed of smal?
Stap 5. Kijk ook naar het ademend vermogen. Is de gehele stof goed ademend? Zijn er extra ademende zones?
Stap 6. Ga bij voorkeur altijd voor een naadloos model. Zonder naden kun je nooit irritaties krijgen door naden.

Bekijk onze sport bh's:


 

Hoe lang gaat een sport bh mee?

Gebruik je een sport bh intensief, en daarmee bedoelen we minimaal twee keer per week, dan moet je hem na ongeveer 6 maanden vervangen. Draag je hem minder vaak dan kun je er uiteraard over het algemeen langer mee doen. Daarnaast hangt het er ook nog vanaf hoe goed de kwaliteit van de bh is en hoe je bh verzorgt.  

Een sport bh gaat gemiddeld zo’n 40 wasbeurten mee, maar de stof zal bij elke wasbeurt wat losser worden, waardoor hij minder effectief wordt.

Je merkt goed dat je sport bh versleten is als hij zijn spankracht heeft verloren of als je ineens last krijgt van schuurplekjes en huidirritaties. Dit duidt er duidelijk op dat de stof beschadigd is geraakt en je sport bh dus is versleten.

Je sport bh wassen

In principe moet je iedere keer nadat je je sport bh hebt gedragen hem uitwassen. Zweet bevat nu eenmaal zuren en zouten. Dit tast het stof aan, maar kan er ook voor zorgen dat je huid wat geïrriteerd raakt. Wij geven je hieronder vijf tips voor het wassen van een sport bh:

Tip 1. Was je sport bh het liefste met de hand. En ga niet te veel wrijven, maar probeer zachtjes te deppen en roeren.
Tip 2. Heb je geen zin om hem meteen te wassen? Zet hem dan een nachtje in water en was hem een dag later
Tip 3. Gebruik altijd maar een klein beetje mild wasmiddel en nooit wasverzachter.
Tip 4. Toch in de wasmachine? Was het dan nooit heter dan op 30 graden.
Tip 5. Laat je sport bh niet over een hete verwarming of in de zon drogen en gebruik ook geen wasdroger.
 

Alles op een rijtje over sport bh's

Je hebt hierboven van alles gelezen over sport bh’s. Als het goed is weet je nu genoeg om een weloverwogen keuze te maken en een bh te kiezen die helemaal aan jouw wensen voldoet. We vatten de belangrijkste punten nog even kort voor je samen:

  • Een sport bh is, zoals de naam al aangeeft, een bh die er speciaal voor gemaakt is om te dragen tijdens het sporten.
  • Je kunt kiezen uit low-support, medium-support en high-support sport bh’s.
  • Een sport bh draag je om de borsten te ondersteunen tijdens (intensieve) lichamelijke inspanning zodat je minder last krijgt van pijntjes of ongemakken.
  • Bij het kopen van een sport bh let je onder andere op: soort, support, ademend vermogen, comfort, naden en prijs.
  • Vervang je sport bh op tijd. Draag je hem meer dan twee keer in de week, dan vervang je hem het beste na ongeveer een half jaar.
     

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over sport bh’s of wil je gewoon wat advies over een specifiek product? Neem dan contact op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.828 sec.