Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: volleybal kniebeschermers Banner
Geschreven door Luuk

Koopgids: volleybal kniebeschermers

Volleybal is een van de grootste sporten ter wereld. Ook in ons eigen land behoort deze sport tot de meest populaire (team)sporten. Het mooie aan volleybal is dat het echt iets is voor alle leeftijden én dat je het bijna overal kunt spelen, als je maar een bal en een net hebt. Wanneer je in de zaal gaat volleyballen, is er alleen wel een verhoogde kans op blessures. Rust jezelf daarom wel zo goed mogelijk uit en kies voor kwalitatieve bescherming op belangrijke lichaamsdelen. Met tape of bandages zorg je er onder meer voor dat je polsen en enkels zoveel mogelijk gevrijwaard blijven van blessures, maar denk ook zeker aan je knieën. Deze bescherm je het best met kniebeschermers. In dit artikel helpen we jou bij het kopen van de beste kniebeschermers om te dragen tijdens een potje volleybal. Lees dus snel verder en ontdek waar je zoal op kunt letten!

Snel naar:

Het blessurerisico van volleybal

Volleybal is een intensieve sport voor de spelers. Dit komt voornamelijk doordat er veel wordt gesprongen en gedoken tijdens een wedstrijd. Bovendien worden deze inspanningen geleverd op een vrij hard speelveld en staat er veel spanning op de benen (vooral op de knieën). Dit is niet zonder risico en daarom is het zeker aan te raden om te kijken naar mogelijke bescherming tegen (been)blessures.

Naast blessures kun je ook spierpijn oplopen door te sporten. Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? Lees dan ons artikel ‘Wat te doen tegen spierpijn: 10 tips’ eens door.

 

Waarom zou je kniebeschermers dragen tijdens het volleyballen?

Er zijn tijdens een volleybaltraining of -wedstrijd meerdere momenten waarbij de volleybal richting de grond gaat. Je wilt ten koste van alles voorkomen dat de bal op jouw helft neerploft en je tegenstander er een punt bij krijgt. Daarom duik je erachteraan en probeer je de bal in de lucht te houden, alleen is zo’n duik niet zonder risico. Je kunt met je knieën vol op de grond terechtkomen, of wellicht raak je een tegenstander of zelfs de paal die het volleybalnet overeind houdt. Kniebeschermers zorgen er gelukkig voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over de gevolgen hiervan, omdat ze de klap opvangen. Zo voorkomt dergelijke bescherming een blauwe plek, schaafwond, pijntje of zelfs een serieuze blessure.

Een man in volleybaltenue staat op het punt om de bal te smashen
Wanneer je kniebeschermers draagt, voel je je vrij en kun jij tot het gaatje gaan om die overwinning over de streep te trekken.

Moeten volleyballers verplicht kniebeschermers dragen tijdens een training of wedstrijd?

Het is niet verplicht om kniebeschermers te dragen als je volleybalt. Dit wordt daarom ook lang niet door alle volleyballers gedaan. Veel verenigingen raden het echter wel aan en sommige verplichten het zelfs aan hun leden. De meeste spelers vinden het ook zeker fijner, omdat ze hiermee de kans op blessures aanzienlijk verkleinen. Hoe beter je jezelf beschermt, hoe kleiner de kans op een kwetsuur. En uiteindelijk wordt niemand blij van een pijntje, schram of zelfs serieuze blessure, toch? Kies daarom voor je eigen gezondheid en draag kniebeschermers als je gaat volleyballen. Op welk niveau je ook actief bent, je hebt er enkel profijt van.

Naast dat kniebeschermers je bescherming bieden, hebben ze ook een positieve invloed op je prestaties. Wanneer je lichaam zo goed mogelijk beschermd is tegen blessures, voel je je namelijk veilig en ga jij onverschrokken achter die bal aan. Daardoor is de kans groter dat je ‘m hebt en dus punten pakt voor jouw team!

 

Bekijk onze kniebeschermers:

 

Kenmerken van kniebeschermers

Nu het belang van kniebeschermers voor volleyballers duidelijk is, is het tijd om te kijken hoe deze er precies uitzien. De kniebanden zijn gemaakt van een zachte, flexibele stof (bijvoorbeeld polyester of katoen). Deze worden op hun plek gehouden door elastisch materiaal aan de boven- en onderkant of door middel van klittenband. Het gedeelte dat precies de knieschijf bedekt (de padding) is extra opgevuld, vaak met een schuimrubberen vulling. Zo worden schokken en valpartijen goed opgevangen en is jouw knie optimaal beschermd.

Ventilatie

De ene sporter zweet meer dan de andere. Je wilt natuurlijk geen hinder ondervinden van je eigen zweet en daarom is het wel zo prettig als je over kniebeschermers beschikt die dit voldoende absorberen. Hierbij speelt de materiaalkeuze, maar ook de vorm een rol. Zo zijn er diverse kniebeschermers voor volleyballers op de markt waarbij het gedeelte bij de knieholte open is, zodat er voldoende ventilatie is. Verder is ook de intensiteit van belang. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer je zweet en hoe belangrijker de afvoer ervan. Een ervaren volleyballer die voor iedere bal gaat, zal waarschijnlijk meer transpireren dan een beginner die eerst aan zelfvertrouwen moet winnen.

Een team volleybalvrouwen staat de service op te wachten
Je kunt natuurlijk met je team afspreken om allemaal dezelfde kniebeschermers te dragen. Dit creëert eenheid.

Hoe bescherm je je knieën optimaal?

Het is niet voor niets dat er veel verschil bestaat tussen de mate van bescherming bij volleybal kniebeschermers. De ene set beschermers is dikker dan de andere en ook het precieze gebied dat afgedekt wordt varieert nogal. Je positie speelt hierbij onder andere een rol, want je kunt je wel voorstellen dat een aanvallend ingestelde speler minder snel naar de grond hoeft te duiken dan een achterspeler.

Naast je positie in het veld speelt ook ervaring en niveau een rol bij het type bescherming voor jouw knieën. Een beginnende volleyballer moet vooral leren te durven om te duiken naar een bal. Hij moet vertrouwen krijgen om te spelen en zich niet druk hoeven te maken over eventuele kneuzingen en schaafwonden. Simpele kniebeschermers zijn in dit geval dan ook al voldoende. Gevorderde, meer ervaren volleyballers duiken iets meer en ook anders. Ze maken meer duiksprongen of zijdelingse duikbewegingen en dit vereist ook andere ondersteuning. Een beetje extra bescherming aan de zijkanten is dan zeker gewenst en gelukkig bestaan er ook diverse kniebeschermers die dit hebben, bijvoorbeeld doordat de zijkanten van de padding iets meer opgevuld zijn. Zo is zowel je meniscus als je knieschijf goed beschermd.

Beschermingsmiddelen voor zaalsporten als volleybal en handbal moeten aan bepaalde richtlijnen voldoen. Wanneer je (elleboog- of) kniebeschermers gaat kopen, moet je erop letten dat deze getest zijn volgens de norm EN 15613 (dit is een Europese standaardnorm).

 

Welke maat kniebeschermers moet je hebben?

Je begrijpt vast wel dat je tijdens een partijtje volleybal aardig beperkt bent als je kniebeschermers niet lekker zitten. Dit maakt het namelijk behoorlijk lastig om goed te kunnen springen en duiken. Wanneer je kniebeschermers erg strak zitten, heb je niet de bewegingsvrijheid om snel te handelen als de bal bij jou in de buurt komt. Een ander nadeel is dat te strakke beschermers voor slechte bloedcirculatie in je benen zorgen. Daarentegen wil je ook niet dat je kniebeschermers te los zitten tijdens het volleyballen, want dan zakken ze steeds af en moet je ze steeds optrekken. Je wilt jouw benen probleemloos kunnen buigen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de beschermer verschuift tijdens de training of wedstrijd.

Een man doet een rode kniebeschermer omDoor de elastische band aan de boven- en onderkant blijft jouw kniebeschermer goed zitten.

Om te zorgen dat je kniebeschermers bestelt die goed passen, is het belangrijk dat je de juiste maat hebt. Nu is de vraag: hoe weet je welke maat je moet hebben? Hier kun je makkelijk zelf achter komen. Je meet namelijk de omtrek van je dijbeen, ongeveer 8 cm boven je knie. Deze omtrek bepaalt de ideale maat voor jouw kniebeschermers. Om erachter te komen welke maat je nodig hebt, houd je het beste onderstaande tabel aan:

Ideale maat Omtrek dijbeen
XXS 25,5 – 35 cm
XS 26,5 – 36 cm
S 28 – 38 cm
M 29 – 40 cm
L 30 – 42 cm
XL 32 – 45 cm

 

Hoe was je jouw kniebeschermers?

Het zal geen grote verrassing voor je zijn dat je kniebeschermers langer meegaan als je ze zo goed mogelijk onderhoudt. Je kunt je bezwete beschermers natuurlijk niet zomaar in de kast gooien, want ze gaan dan stinken en het tast de kwaliteit aan (in hoeverre dit gebeurt, hangt vooral af van de mate van ventilatie van je beschermers). De vieze kniebeschermers moeten daarom zorgvuldig gewassen worden. Het beste kun je dit gewoon handmatig doen, zodat je zeker weet dat ieder plekje goed schoongemaakt wordt. Sommige kniebeschermers kunnen ook in de wasmachine, maar let hierbij op! Zorg allereerst dat je zeker weet dat jouw set erin mag. Wanneer dat zo is, moet je de temperatuur op maximaal 30 graden houden en absoluut geen agressieve wasproducten gebruiken.

Het drogen van kniebeschermers doe je altijd door ze gewoon op te hangen. Deze beschermers mogen NOOIT in de droger.

 

Welke merken kniebeschermers zijn aan te raden voor volleyballers?

Een heleboel verschillende merken biedt volleybal kniebeschermers aan voor zowel volwassenen als kinderen. Het is dan ook zeker niet makkelijk om een keuze te maken welke variant jouw voorkeur heeft. In onderstaande tabel hebben we enkele bekende merken op een rijtje gezet en kort vermeld wat hen kenmerkt:

Merk Kenmerken kniebeschermers
Rucanor Zeer populair onder volleyballers. Kijkt bij het creëren van hun beschermers echt naar de behoeften van de sporters. Hun kniebeschermers beschermen de knieën optimaal, vangen grote schokken op én bieden veel bewegingsvrijheid aan de speler.
MC David Kniebeschermers van uitstekende kwaliteit die dan ook erg lang meegaan. Vooral een aanrader voor de beginnende volleyballer die nog moet wennen om naar de bal te duiken.
Tunturi Over het algemeen vrij scherp geprijsde kniebeschermers. Ook zijn de beschermers van dit merk zo gemaakt dat ze erg goed ademen en dus zweet uitstekend absorberen.
TR2 Een merk dat relatief dure kniebeschermers aanbiedt. Ze leggen de focus vooral op het uiterlijk, dus je weet zeker dat je er goed uitziet als je hun beschermers draagt.
Rehband Wat duurdere kniebeschermers voor volleyballers, maar deze zitten wel erg comfortabel en gaan lang mee. Tevens bieden ze veel compressie en stimuleren ze dus de bloedcirculatie.

 

Stappenplan volleybal kniebeschermers kopen

Om het je gemakkelijker te maken om de ideale set volleybal kniebeschermers te kopen, helpen we je stap voor stap bij het maken van je keuze. Met behulp van onderstaand stappenplan vind jij op je gemak de kniebeschermers die je zoekt:

Stap 1: Bepaal of je eenvoudige kniebeschermers nodig hebt of juist extra dikke bescherming (bijvoorbeeld met wat dikkere padding of door opvulling aan de zijkanten). Dit hangt af van je ervaringsniveau.

Stap 2: Bereken de omtrek van je dijbeen om jouw maat te bepalen.

Stap 3: Schat in of je goed ventilerende kniebeschermers wilt of misschien wel móet hebben.

Stap 4: Denk na welk type sluiting jouw kniebeschermers moeten hebben.

Stap 5: Kies voor een merk dat je aanspreekt en dat bescherming aanbiedt die in jouw ideale plaatje past.

Stap 6: Controleer of de kniebeschermers die je wilt kopen aan de richtlijnen voldoen als je volleybal in een sporthal wilt spelen.
 

Een volleybalwedstrijd waarbij spelers de smash van de tegenstander proberen te blokkeren
Uiteindelijk is het je eigen keuze of je kniebeschermers draagt tijdens het volleyballen. Het is echter niet voor niets dat spelers met kniebeschermers zich vrijer voelen tijdens de training of wedstrijd; ze hoeven immers minder bang te zijn voor blessures.

Alles op een rijtje

We hebben je in dit artikel geprobeerd het belang van kniebeschermers voor volleyballers duidelijk te maken. Verder ben je uitgebreid geïnformeerd over de verschillen tussen kniebeschermers en hebben we je diverse tips gegeven waar je op kunt letten als je deze beschermingsmiddelen wilt kopen. Hieronder zetten we alles nog één keer op een rijtje:

  • Volleybal is een grote sport wereldwijd. Het is ook een intensieve sport vanwege het vele springen en duiken op een hard veld. Doordat je op jouw knieën kunt landen én doordat er veel spanning op je benen staat, is het slim om kniebeschermers te dragen. Zo voorkom je zowel kleine pijntjes als serieuze blessures.
  • Voor volleyballers is het niet verplicht om kniebeschermers te dragen tijdens een training of wedstrijd. Volleybalverenigingen raden het hun leden echter wel aan, en sommige clubs verplichten het zelfs.
  • Een kniebeschermer is gemaakt van een zachte, flexibele stof en wordt met elastisch materiaal of klittenband op z’n plek gehouden. Het gedeelte dat de knieschijf beschermt heet de padding en deze wordt vaak gevuld met schuimrubber om schokken goed op te vangen en om kwetsuren te voorkomen.
  • Wat de ideale kniebeschermer is, hangt onder meer af van je ervaringsniveau. Een gevorderde volleyballer is beter in staat om naar een bal te duiken als deze erg laag of aan zijwaarts van hem komt dan een beginner. Daarom moeten zijn kniebeschermers ook een groter stuk afdekken. Verder zal een ervaren speler normaliter intensiever sporten en dus meer transpireren, waardoor hij meer behoefte heeft aan ventilerende bescherming.
  • Om de ideale maat kniebeschermer te bepalen, moet je de omtrek van je dijbeen meten, ongeveer 8 cm boven je knie. Hoe groter de omtrek, hoe groter je beschermer moet zijn.
  • Het beste was je volleybal kniebeschermers met de hand. Sommige varianten zijn geschikt om in de wasmachine te doen, maar dan alleen op een hele lage temperatuur.
  • Verschillende merken hebben kniebeschermers voor volleyballers in hun assortiment. Enkele bekende merken die deze beschermingsmiddelen aanbieden zijn onder meer Rucanor, TR2, Tunturi, Rehband en MC David.

 

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen over kniebeschermers om te dragen tijdens een potje volleybal of wil je graag advies over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

 

Bekijk onze volleybal kniebeschermers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.847 sec.